Pustaka JavaScript untuk Mencipta Excel & Helaian Google

API JavaScript Sumber Terbuka membenarkan penjanaan hamparan gaya Excel & Helaian Google untuk web. Ia menyokong memasukkan helaian baharu, buat asal & buat semula arahan, pilih keluarga fon atau saiz fon & banyak lagi.

x-spreadsheet ialah perpustakaan JavaScript berasaskan web yang sangat berguna untuk bekerja dengan dokumen hamparan. Ia ialah perpustakaan JavaScript tulen yang digunakan untuk menjana hamparan gaya Excel & Helaian Google untuk web dengan usaha dan kos yang lebih rendah. Perpustakaan adalah sumber terbuka dan tersedia secara percuma di bawah lesen MIT. Pustaka telah menyertakan sokongan untuk mengimport modul hamparan atau memuatkan fail JavaScript daripada CDN.

Pustaka x-spreadsheet memudahkan pembangun perisian untuk memuatkan data mereka dalam hamparan semasa masa jalan atau menyimpan atau mengesahkan data selepas perubahan. Terdapat beberapa ciri penting yang disokong oleh perpustakaan yang berkaitan dengan penciptaan dan manipulasi Excel seperti memasukkan helaian baharu, membuat asal & buat semula arahan, memilih keluarga fon atau saiz fon, menerapkan atau jelas pemformatan (tebal, condong, garis bawah, mogok), warna teks atau isi warna, pilih sempadan, cantumkan sel, gunakan penjajaran, pembalut teks, bekukan sel, ubah saiz ketinggian baris, lebar kol, salin atau potong dan Tampal, isian automatik, Sisipkan baris atau lajur, padam baris, lajur, berbilang helaian, sokongan pencetakan, pengesahan data dan banyak lagi.

Previous Next

Bermula dengan x-spreadsheet

Cara yang disyorkan untuk memasang x-spreadsheet adalah menggunakan npm, sila gunakan skrip berikut untuk pemasangan yang lancar.

Pasang x-spreadsheet melalui npm

$ npm install better-xlsx 

Anda boleh memuat turun pustaka kongsi yang disusun daripada repositori GitHub dan memasangnya.

Penciptaan Hamparan Excel XLSX melalui JavaScript

Pustaka JavaScript sumber terbuka Better-xlsx membantu pembangun perisian menjana hamparan serasi Microsoft Excel XLSX menggunakan kod JavaScript. Pustaka menyokong ciri seperti membuat buku kerja baharu dari awal, menambah helaian pada helaian kerja, memasukkan kandungan pada helaian, menggunakan pemformatan padanya, memasukkan baris atau lajur baharu, menambah teks atau imej dan banyak lagi.

Urus Baris dan Lajur dalam Lembaran Kerja XLSX

Pustaka Better-xlsx telah menyediakan kefungsian berguna untuk mengurus baris dan lajur dalam lembaran kerja menggunakan kod JavaScript. Perpustakaan menyokong beberapa fungsi penting untuk mengendalikan baris dan lajur seperti menambah baris dan lajur baharu, menetapkan ketinggian baris, mendapatkan kandungan dalam baris atau lajur, menggunakan gaya pada lajur, mengisi baris atau lajur helaian, tetapkan lebar lajur , dan seterusnya.

Pemformatan Sel & Pengurusan dalam Buku Kerja Excel

Pustaka JavaScript sumber terbuka Better-xlsx memberikan pembangun perisian kuasa untuk mengendalikan pemformatan sel dan pengurusannya dalam apl JavaScript mereka sendiri. Perpustakaan menyokong penggunaan berbilang gaya pada sel Excel dengan hanya beberapa baris kod. Ia juga termasuk beberapa ciri yang berkaitan dengan sel seperti mencipta sel baharu, menggabungkan sel, menyembunyikan sel, mendapatkan gaya sel, mencantum menegak dengan sel lain, mendapatkan nilai sel, menetapkan formula sel, menetapkan nilai sel dengan jenis Nombor, dan banyak lagi. lagi.

Bagaimana untuk Menambah Komen Sel melalui API JavaScript?

var cell = ws["A1"];

/* create comment array if it does not exist */
if(!cell.c) ws.A1.c = [];

/* create a comment part */
var comment_part = {
  a:"SheetJS",
  t:"I'm a little comment, short and stout!"
};

/* Add comment part to the comment array */
cell.c.push(comment_part);

//Modify a single cell value in a Worksheet
XLSX.utils.sheet_add_aoa(worksheet, [[new_value]], { origin: address });

//Modify multiple cell values in a Worksheet
XLSX.utils.sheet_add_aoa(worksheet, aoa, opts);

//Merge a group of cells

if(!worksheet["!merges"]) worksheet["!merges"] = [];
worksheet["!merges"].push(XLSX.utils.decode_range("A1:E1"));

 বাংলা